KSU - SE Kansas Area Agricultural Research and Extension Center

KSU - SE Kansas Area Agricultural Research and Extension Center

The Clark Enersen Partners was commissioned by Kansas State University to design a combined office and research space for the Southeast Kansas Regional Research office and the Southeast Kansas Extension office to provide practical, research-based information and educational programs to address critical issues facing rural agricultural producers, business operators, and communities. Combining these two facilities that share the same core mission provided KSU with substantial savings in facilities costs and allowed both human and material resources to be utilized by staff more efficiently and effectively.

This project involved combining two offices into one location to facilitate effective interactions between the university’s research and extension activities to improve delivery of education information to southeast Kansas.

The Kansas State University’s Southeast Extension Office was previously located in Chanute, Kansas and provided educational outreach to 21 southeast Kansas counties including towns of Parsons, Chetopa, Columbus, Altamont and Mound Valley. Prior to combining offices, the Kansas State University Southeast Agricultural Research Center was located in Parsons, Kansas, where research impacted the areas of Beef Cattle and Crop Production; Soil and Water Management; Crop Variety Development; and Forages. The research program has research fields, research support buildings and animal production facilities located near the towns of Chanute, Chetopa, Columbus, Altamont, Mound Valley and Parsons. The two existing facilities were separated by 37 miles.

The Clark Enersen Partners combined the offices and their unique functions by following a very successful model that was already employed in the southwest and northwest Kansas research and extension areas.

The new Southeast Kansas Research and Extension Center is a 13,289 gross square foot structure located in Parsons, Kansas. The building is a single-story, slab-on-grade structure and is generally organized into three distinctive areas; a large open pedestrian spine, an administrative office wing, and a public meeting space. The design of these three areas was developed to meet both functional and security zoning requirements.